Hírek, érdekességek, cikkek
A te szemed egészséges?
Érzékszerveink közül talán az egyik legfontosabb a szemünk, melynek egészsége kéz a kézben jár az általános egészségi állapotunkkal. Van néhány olyan tápanyag, mely különösen fontos a szem számára. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a szem megfelelő működéséhez, védelmet nyújthatnak a káros napsugarak ellen és csökkenthetik az életkor előrehaladtával kialakuló betegségek valószínűségét is.
Lássuk azokat a vitaminokat, ásványi-anyagokat, melyek jótékony hatással vannak szemünk állapotára!
A-vitamin
Az A-vitamin hiánya a vakság egyik leggyakoribb oka a világon. Ez a vitamin elengedhetetlen a szem fény-érzékelő sejtjei, azaz a fotoreceptorok számára. Nem elegendő A-vitamin fogyasztás esetén éjszakai vakság, szemszárazság, vagy még súlyosabb tünetek jelentkezhetnek.
Az A-vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg. A leggazdagabb élelmiszerforrások közé tartozik a máj, a tojássárgája és a tejtermékek.
A karotinoidok provitaminok, az A-vitamin előfutáraként zsírban oldódó vegyületek. Ezek az antioxidánsok nagy mennyiségben megtalálhatóak néhány gyümölcsben és zöldségben is. A leghatékonyabban beépülő a béta-karotin, mely nagy mennyiségben megtalálható a spenótban, kelkáposztában, sárgarépában.
Lutein és Zeaxanthin a szemünk egészségéért
A szemben a sárgafoltban, azaz makulában koncentrálódnak ezek a sárga karotinoid antioxidánsok. A makula a színlátás helye, mely egészen pontosan a retina hátsó részén helyezkedik el. A makulán belül található egy bemélyedés, ez a látógödör, vagyis fovea centralis, amely az éleslátásért felelős terület. Ennek közepében található a foveola, melyben a fényérzékeny receptorok foglalnak helyet.
A lutein és a zeaxanthin természetes védelmet jelentenek a napsugarak ellen. Szakértők úgy vélik, ezen felül központi szerepet játszanak a káros kék-fény elleni védelemben is. (A nagy energiájú, ibolya kék fény a mesterséges LED forrásokból, valamint „kütyüinkből“ származik, pl. telefonunkból, laptopunkból.)
Kutatások kimutatták, hogy a lutein és zeaxanthin bevitele javított a retina állapotán. Középkorú és idős felnőtteknél napi 6 mg lutein vagy zeaxanthin bevitele jelentős mértékben csökkentette a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Esetükben 43%-kal volt alacsonyabb a rizikó azokkal szemben, akik kisebb mennyiséget vittek be szervezetükbe. Azonban a kutatási eredmények némileg ellentmondásosak. Hat hasonló témájú tanulmány összesítése azt sugallja, hogy a lutein és a zeaxanthin csak a makuladegeneráció késői szakaszában képes kifejteni megfelelő hatását, a betegség kezdeti, korai szakaszában nem.
A lutein és a zeaxanthin általában együtt fordulnak elő az élelmiszerekben. Legjobb élelmiszerforrások, melyekben megtalálhatóak a spenót, mángold, kelkáposzta, petrezselyem, pisztácia és a zöldborsó, ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz még a kukorica, és a vörösszőlő is.
Omega-3 zsírsav
Az EPA és a DHA hosszú láncú Omega-3 zsírsavak, melyek egyaránt fontosak a szem egészsége szempontjából. A DHA nagy mennyiségben megtalálható a retinában, mely segíthet megőrizni és fenntartani a szem megfelelő működését. Csecsemőkorban fontos az agy és a szem fejlődésének szempontjából. A DHA hiánya a szem károsodásával járhat.
Kutatási eredmények azt mutatták, hogy az Omega-3 étrendkiegészítők fogyasztása előnyös lehet azok számára, akik szemszárazságban szenvednek. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy az EPA és a DHA étrendkiegészítők három hónapon keresztül, napi rendszerességgel történő bevitele jelentősen csökkentette a szemszárazság tüneteit.
Az Omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni más szembetegségeket is: középkorú és idős felnőttek körében végzett vizsgálatok során azt találták, hogy napi 500 mg hosszú láncú Omega3 zsírsav fogyasztása csökkentheti a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázatát.
Ezzel szemben viszont, Omega3 zsírsavak nem bizonyultak hatékony kezelési lehetőségnek a makuladegeneráció kezelésében. Az EPA és a DHA legjobb élelmiszerforrásai a halak vagy algák.
Gamma-linolénsav
A linolénsav egy Omega6 zsírsav, mely a modern étrendben kis mennyiségben található meg. Sok más omega-6 zsírsavval ellentétben a GLA gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az Omega6 zsírsav legjobb forrása a ligetszépe olaj, valamint a borágó olaj.
Néhány vizsgálat arra utal, hogy a ligetszépe olaj alkalmzása képes lehet csökkenteni a szemszárazság tüneteit. Egy randomizált (a vizsgálatban résztvevőket véletlenszerűen válogatták ki), ellenőrzött vizsgálat során kutatók azt találták, hogy azoknál a szemszárazságban szenvedők nőknél, akik 6 hónapon keresztül, napi 300 mg gamma linolénsavat alkalmaztak, javultak a szemszárazság tünetei.
A C-vitamin is segíthet szemünk védelmében
Szemünknek nagyobb mennyiségű antioxidánsra van szüksége, mint bármely más szervünknek. A C-vitamin különösen fontosnak tűnik szemünk szempontjából, habár ellenőrzött vizsgálatok a szem egészségében betöltött szerepéről sajnos még nem állnak rendelkezésünkre. A C-vitamin koncentrációja a csarnokvízben magasabb, mint bármely más testfolyadéknak.
A C-vitamin szintje szervezetünkben növelhető C-vitaminban gazdag táplálékok felvételével. Tanulmányok azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknél szürkehályogot állapítottak meg, általában alacsonyabb volt a szervezet C-vitamin szintje. Kimutatták azt is, hogy a C-vitamint szedő embereknél kevésbé valószínű a szürkehályog kialakulásának kockázata.
A C-vitamin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, pl. paprikában, a citrusfélékben, guavában, de a kelkáposztában, és brokkoliban is fellelhető.
E-vitamin
Az E-vitamin a zsírban oldódó antioxidánsok egy csoportja, mely megvédi a zsírsavakat a káros oxidációtól. Mivel retinánk magas koncentrációban tartalmaz zsírsavakat, fontos a megfelelő E-vitamin bevitel.
Egy vizsgálat azt sugallja, napi több mint 7 mg E-vitamin fogyasztása 6%-kal csökkenti az életkorral összefüggő szürkehályog kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben egy randomizált, kontrollált vizsgálat azt az eredményt mutatta, hogy az E-vitamin fogyasztása nem lassítja vagy akadályozza meg a szürkehályog megjelenésének kockázatát. Ennek ellenére biztosan nem fogunk ártani, ha rendszeresen fogyasztunk E-vitamint, hiszen segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Cink
Szemünk nagy mennyiségben tartalmaz cinket. Egy vizsgálat során korai makula degenerációval rendelkező felnőttek cink bevitelének hatásait mérték. Betegségük romlása lelassult, és látásuk élessége is jobb maradt szemben azokkal, akik ugyanebben a betegségben szenvedtek, ám placebót kaptak.
Ahhoz viszont, hogy biztos következtetéseket tudjunk levonni az eredmények alapján további kutatásokra, vizsgálatokra van szükség. A cink természetes forrásai az osztriga, a hal, a tökmag, földimogyoró és a hús.
FORRÁSOK:
https://www.healthline.com/nutrition/8-nutrients-for-eyes#section8
http://www.ocuvite.hu/a-szemunk-egeszsege/a-szem-szerkezete/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Emberi_szem#Sárgafolt_és_látógödör
https://kekfenymenteseletet.hu