Hírek, érdekességek, cikkek
Vitaminok.Ásványi anyagok.
Felső határ jelölése az Élelmiszer Biztonsági Hatóság szeint. Az olvasottakkal mi nem igaznán értünk egyet,de ez a hivatalos.
A vitaminok és az esszenciális ásványi anyagok olyan mikrotápanyagok, amelyek az emberi test normális működéséhez szükségesek. Azonban káros egészségügyi hatásokhoz vezethetnek, ha túlzott mértékben fogyasztják. A tolerálható felső beviteli szint (UL) egy tudományosan megalapozott referenciaérték, amely támogatja a politikai döntéshozókat és más érintett szereplőket a túlzott tápanyagbevitel kockázatának kezelésében. Az EFSA vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó UL-értékek megállapítására vonatkozó elveit eredetileg az élelmiszerügyi tudományos bizottság dolgozta ki 2000-ben. Az EFSA táplálkozással, új élelmiszerekkel és élelmiszer-allergénekkel foglalkozó tudományos testületének ezen iránymutatása aktualizált keretet biztosít a UL-értékelésekhez. A tervezetet 2022-ben tették közzé, és kétéves kísérleti időszakon ment keresztül. Ez a dokumentum a gyakorlati végrehajtás során szerzett tapasztalatokon alapuló felülvizsgálatokat tartalmaz. Kiterjed a kockázatértékelés tervezésével (a problémák megfogalmazása és a módszerek meghatározása) és végrehajtásával (bizonyítékok visszakeresése, értékelés, szintézis, integráció, bizonytalansági elemzés) kapcsolatos szempontokra. Az előző kerethez hasonlóan az élelmiszerekben található vegyi anyagok kockázatértékelésére kidolgozott általános elveket alkalmazzák, azaz a veszélyek azonosítását, a veszélyek jellemzését, a bevitel értékelését, a kockázatok jellemzését. A tápanyagokra jellemző a biokémiai és fiziológiai szerepük, valamint a specifikus és szelektív mechanizmusok, amelyek fenntartják a szisztémás homeosztázist és a tápanyag felhalmozódását a szervezetben. Ezeket a megfontolásokat a tápanyagok kockázatértékelése során is figyelembe kell venni.
© Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság